trygonometria
Johny: | | 1 | | π | | π | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sinx− |
| cos2x na przedziale <− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 kwi 16:51
Tyrmand: Zajrzyj do kąty wzorów na cosinus podwojonego kąta
26 kwi 17:40
Tyrmand: *karty
26 kwi 17:40
Johny: no tak, to już wiem, wychodzi potem równanie kwadratowe, ale co mi to potem da?
26 kwi 17:42
Johny: up
26 kwi 17:55
Tyrmand: Potem za sinx wstawić pomocniczą t, a skoro sinx może przyjmować jedynie wartości od −1 do 1,
to t (czyli argument nowej funkcji f(t)) również. Parabola jest więc ograniczona tym
przedzialem. Teraz oblicz maximum i minimum okrojonej paraboli, a otrzymane wartości
przyrownaj do sinusa
26 kwi 17:58
Johny: | | 1 | |
no to u dołu −1/2 od góry ograniczone założeniami czyli <− |
| ;1> |
| | 2 | |
26 kwi 18:04
Tyrmand: A zatem (sinx=−12 ⋁ sinx=1) ⋀ sinx∊D
26 kwi 18:09
Tyrmand: Mój błąd, to ma być przedział
26 kwi 18:12
Tyrmand: W każdym razie zbiór wartości f(x) jest taki sam jak f(t), więc najlepiej narysuj sobie tą
parabole, z tym że obciętą w −1 i 1
26 kwi 18:20
Tyrmand: Powinno wyjść:
f(t)max=f(1)
f(t)min=f(−1/2)
26 kwi 18:23