b^2=?
POMOOOOCY: 6 = 3b2
b =?
Pomocy, jeśli Można krok po kroku
26 kwi 16:27
Koles: 3b2 = 6 (dzielę na 3, by zostało jedynie samo b2)
b2 = 2 (teraz pierwiastkuję, by zostało jedynie samo b)
b = √2
26 kwi 16:28
ICSP: b = ± √2
26 kwi 16:29
komik: 6=3b2 |:3
2=b2
b= ...
26 kwi 16:30
Aga: 6=3b2 I −3
6−3=b2 I :b
(6−3):2=b
26 kwi 16:33
Koles: Aga, nie możesz odjąć 3, tylko podzielić przez 3!
Co do mojego wyjaśnienia, zapomniałem dopisać ±
√2, ponieważ kiedy podniesiesz liczbę
√2 do
kwadratu otrzymasz liczbę 2 oraz kiedy podniesiesz liczbę −
√2 otrzymasz liczbę 2
26 kwi 16:36