Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny i suma jego dwóch pierwszych wyrazów powiększona
kamczatka: Ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny i suma jego dwóch pierwszych wyrazów powiększona o 5 jest równa
trzeciemu. Ciąg (a+1;b − 1;c+5) jest geometryczny. Oblicz a,b,c.
Ktoś by pomógł ?
b − a = c − b
a + b + 5 = c
| c + 5 | | b − 1 | |
| = |
| |
| b − 1 | | a + 1 | |
a = 2b − c
3b = 2c − 5
Jakieś ułamki wychodzą z których potem nic nie wychodzi.
26 kwi 16:19
ICSP: a,b,c − arytmetyczny zatem 2b = a + c
suma dwóch pierwszych wyrazów powiększona o 5 jest równa trzeciemu :
a + b + 5 = c
Oraz z informacji o ciągu geometrycznym :
(b−1)
2 = (a+1)(c + 5)
Mamy zatem układ trzech równań :
2b = a + c
a + b + 5 = c
(b−1)
2 = (a + 1)(c + 5)
Wystarczy go rozwiązać
26 kwi 16:23
kamczatka: | | a + c | |
pod b podstawic |
| ? |
| | 2 | |
26 kwi 16:26
ICSP: aby dostać ułamki ?
26 kwi 16:26
kamczatka: żeby rozwiązać
(b − 1)2 = (a + 1)(c + 5)
26 kwi 16:30
ICSP: ale nada będziesz miał/a ułamki, a nikt ich nie lubi. Nie lepiej z pierwszego wyznaczyć np a
lub c ?
Wtedy obędzie się bez ułamków
26 kwi 16:32
kamczatka: c jest już wyznaczone
c = a + b + 5
a = 2b − c
To jak będę rozwiązywał to równanie to będę miał niewiadomą a i b
26 kwi 16:34
ICSP: skoro jest już wyznaczone, to możesz podstawiać

Układ trzech równań zredukuje się do dwóch równań
26 kwi 16:35
kamczatka: po wymnożeniu takie coś wyszło:
(b − 1)2 = (a + 1)(c + 5)
(b − 1)2 = (2b − c +1)(a + b + 10)
b2 − 2b + 1 = 2ab + 2b2 + 10b − ca − cb − 10c + a + b +10
b2 − 2b + 1 = 2ab + 2b2 + 11b − ca − cb − 10c + a + 10
0 = 2ab + b2 + 13b − ca − cb − 10c + a − 9
i co teraz?
26 kwi 16:58
kamczatka: a gdy tylko wstawie a:
(b − 1)2 = (2 − c +!)(c + 5)
b2 − 2b +1 = (−c + 3)(c + 5)
b2 − 2b + 1 = −c2 − 5c + 3c +15
26 kwi 17:03
kamczatka: pomoże ktoś ?
26 kwi 17:35
ICSP: na razie nie wymnażasz.
Powinny być dwa równania, ja widze jedno.
26 kwi 17:37
drzewo: jakie dwa rownania?
26 kwi 18:10
kamczatka: nie ogarniam jak to zrobić. Zawsze mi wychodziły takie typu zadania a tutaj jakieś dziwne
liczby się robią.
26 kwi 18:41
ICSP: Napiszę Ci później rozwiązanie
26 kwi 18:47
kamczatka: ok dzięki
26 kwi 18:52
ICSP: 2b = a + c
a + b + 5 = c
(b−1)2 = (a + 1)(c + 5)
I sposób
Z drugiego c mamy wartość c. Wstawiamy to do dwóch pierwszy równań :
2b = a + a + b + 5
(b−1)2 = (a+1)(a + b + 10)
b = 2a + 5
(b − 1)2 = (a+1)(a + b + 10)
Z pierwszego równania mamy wartość b. Wstawiamy ją do drugiego rownania :
(2a + 4)2 = (a + 1)(a + 2a + 5 + 10)
4(a + 2)2 = (a+1)(3a + 15)
4(a + 2)2 = 3(a+1)(a+5)
4(a2 + 4a + 4) = 3(a2 + 6a + 5)
4a2 + 16a + 16 = 3a2 + 18a + 15
a2 − 2a + 1 = 0
a = 1 . b = 7 , c = 13
26 kwi 20:34
kamczatka: ok dzięki wielkie
26 kwi 21:43