granice ciągu
xyz: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n, jeśli:
a
n =
√n2−2n −n
Proszę o pomoc
26 kwi 16:02
zawodus: Sprzężenie
26 kwi 16:05
xyz: próbowałam tym sposobem ale wynik mi się nie zgadza, wychodzi mi −2 √1 + 1 ( ta
jedynka jest dodana w mianowniku)
26 kwi 16:14
ICSP: = −1
26 kwi 16:15
xyz: w liczniku jest −2n?
26 kwi 16:17
ICSP: | | −2n | | −2 | | −2 | |
= |
| = |
| −> |
| = −1 |
| | √n2 − 2n + n | | √1 − 2/n + 1 | | √1 + 1 | |
26 kwi 16:19
xyz: mam tak ale jak ten ostatni ułamek przekształcić do −1?
ja pomnożyłam przez √1 − 1 i wtedy nie wychodzi...
26 kwi 16:23
ICSP: Dziecko z podstawówki by to przekształciło
26 kwi 16:25
xyz: dzięki
26 kwi 16:25