Rozwiazac całke
tabicia: Rozwiazac całke
∫√4−x2 dx
26 kwi 15:44
Krzysiek: np. przez części:
u'=1
v=√4−x2
26 kwi 15:55
tabicia: Dziekuje za pomoc
26 kwi 16:07
tabicia: Jednak mam pytanie xD
Bo jak ja rozwiazuje przez czesci to dochodze do momentu własnie z ∫ x2/ √4−x2 dx i jak
zrobie ja przez czesci to wtedy krece sie w kolko
26 kwi 16:14
Krzysiek: ∫x2/√4−x2dx=−∫(4−x2)/√4−x2dx+4∫1/√4−x2dx=−∫√4−x2dx+4∫1/√4−x2dx
i masz ∫√4−x2dx=coś−∫√4−x2dx+4∫1/√4−x2dx
czyli ∫√4−x2dx=1/2(coś+4∫1/√4−x2dx)
26 kwi 16:18
tabicia: Rozwiązałam to wkoncu inaczej tzn przy całkowaniu przez czesci zrobiłam 1/
√4−x2 i x
2 bo moj
rozum nie ogarnal co panu wyszło xD ale bardzo dziekuje za pomoc bo sama bym nie podołała
26 kwi 19:07