geometria
c: Punkty (1,−2) oraz (−2, 2) są kolejnymi wierzchołkami trapezu A. Prosta
F + 2E − 7 = 0 jest osią symetrii tego trapezu. Znajdź współrzędne pozostałych
wierzchołków oraz oblicz pole trapezu.
obliczyłem sobie odległość AE (u mnie E to jest punkt jakby przecięcia tej prostej z podstawą
AB. Teraz w planach obliczyć DG (punkt G tak samo tylko u podstawy górnej, ale trochę nie wiem
co dalej. Myślałem że, gdy będę miał długość AE to obliczę punkt E z podstawieniem, ale czy
| | 7 | |
punkt E przykładowo ma takie wartości: E=(e, e+ |
| ) |
| | 2 | |
proszę o pomoc
26 kwi 15:11
c: oj chwileczkę: Punkty
A=(1,−2)
B=(−2,2) są kolejnymi wierzchołkami trapezu ABCD. Prosta: x+2x−7=0 est osią symetrii tego
trapezu. Znajdź współrzędne pozostałych
wierzchołków oraz oblicz pole trapezu.
26 kwi 15:20
c: ktoś coś?
26 kwi 15:33
Nieuchwytny: zapisz prostą w postaci kierunkowej. Jest ona prostopadła do podstawy tego trapezu. Oblicz wzór
na prostą przy podstawie. (y=2x+b) Obliczysz B. Znajdz punkty przecięcia z prostą
y=−12+72.
26 kwi 15:39
c: Obliczyłem, prosta podstawy AB to: y=2x−4, zatem punkt E( punkt przecięcia podstawy AB z prostą
26 kwi 16:31
c: |AE|=2√5 zatem |AB|=4√5
26 kwi 16:31
c: Jak mam punkt A=(1,−2) Mam długość odcinka AB=4√5, AB zawiera się na prostej y=2x−4, to jak
mogę sobie zapisać punkt B? Jako: B=(x,x−4) ? bo własnie tego nie kumam, a czasami tak się
oznacza
26 kwi 16:35
5-latek: ZEby rozwiazac to zadanie to trzeba wiedziec co to znaczy ze prosta (danym rownaniem jest osia
symetrii trapezu .
A wiec jaki to bedzie trapez ? . Jesli to wiesz to juz latwo (jak podpowiada kolega
26 kwi 16:36
c: trapez równoramienny
26 kwi 16:38
c: pomoże ktoś?
26 kwi 17:04
Nieuchwytny: Przedzieli go w połowie.
26 kwi 17:33
c: może ktoś tak wyjaśnić co i jak? bo tak po zdaniu to trochę słabo xd
26 kwi 18:05
26 kwi 18:09
c: chodzi mi o to, że nie potrafię znaleźć kolejnych wierchołków, nie wiem jak wyznaczyć te
punkty.
26 kwi 18:15
Nieuchwytny: A wyznaczełeś miejsce przecięcia się prostej x+2y−7=0 z prostymi na których znajdują sie
podstawy trapezu?
26 kwi 18:20
c: Tak, dwa punkty są
26 kwi 18:23
Nieuchwytny: jeżeli masz dwa punkty, To teraz musisz zauważyć że prosta jest osią symetrii. A to oznacza że
punkt te dwa punkty są środkami podstaw.
26 kwi 18:27
c: tak, zauważyłem to, proszę Cię wytłumacz mi jak znajduje się te punkty, nie robiłem
analitycznej od 2 lat, i po prostu zapomniałem, ogarniam że to równoramienny, że środki, że
symetria, ale jak to zrobić... proszę
26 kwi 18:29
Nieuchwytny: G i H leża na środku podstawy. Masz współrzędne punktu A i D i przecięcia się prostych. Podstaw
pod wzór na współrzędne środka prostej.
26 kwi 18:29
c: no jak sobie podstawię to mam np dla C:
mało daje
26 kwi 18:36
Nieuchwytny: Dla prostej na której leży punkt A.
G=A+B2
(3,2)=(1+xb2;−2+yb2
6=1+x
x=5
4=−2+y
y=6
x=5
y=6
26 kwi 18:36
c: dobra poddaje się nie rozumiem skąd to itd, walić tą mature ja pie...
26 kwi 18:37
Nieuchwytny: H=D+C2
(−1,4)=(−2+xc;2+yc2
−2=−2+xc 8=2+yC
xc=0 yc=6
26 kwi 18:38
c: jak Ty to obliczasz?
26 kwi 18:42
Nieuchwytny: Jak wyznaczyłeś punkty przecięcia się prostej y=−12x+72 z prostymi y=2x+6 oraz
y=2x+4
Podstawiasz
1. 2x+6=12x+72
2. 2x+4=12x+72
Dla przecięcia się prostych z punktu 1.(−1,4) i dla 2.(3,2)
Później korzystasz ze wzoru na środek odcinka S=(x1+x22; y1+y22
Podstawiasz za S=(−1,4) za x1 współrzędne punktu D
i drugi przypadek
S= (3,2) a za x2 współrzędne punktu A
26 kwi 18:45
c: ok złapałem to, ale nie kumam Twoich przejść podstawiłem i mam:
| | −2+xa | | 2+ya | |
−1,4= |
| . |
| a dalej jak to robisz? |
| | 2 | | 2 | |
ps. a czy drugi punkt to nie jest: 5,6?
26 kwi 18:51
Nieuchwytny: −1=−2+xa2 4=2+ya2
Mnożysz przez dwa
−2=−2+xa 8=2+ya
xa=0 ya=6
Drugi punkt to (5,6)
26 kwi 18:57
c: jezu w końcu! dziękuję Ci bardzo, dużo mi to pomoże do dalszych zadań, masz żelazną cierpliwość

dzięki!
26 kwi 19:00