Reakcje, wykresy
Mechanika:

Dla podanej konstrukcji narysować wykresy N, Q i M.
Hej

Mógłby ktoś pomóc mi z tym zadaniem. Nie wiem jak to obliczać
26 kwi 14:42
Mechanika: Ta kreska pod prawym trójkątem − pomyliło mi się i ma być (ta kreska) pod trójkątem z lewej
strony.
26 kwi 14:44
Mechanika: up
26 kwi 16:22
Mechanika: up up
27 kwi 15:22
Mechanika: up up up
30 kwi 12:05
ZKS:
Ta siła 25√2kN działa pod jakim kątem?
30 kwi 13:04
ZKS:
Jeżeli jest to 45
o to siłę 25
√2 rozbijasz na dwie składowe poziomą i pionową.
| | 1 | |
Pozioma siła wynosi 25√2 * sin(45o) = 25√2 * |
| = 25 |
| | √2 | |
| | 1 | |
siła pionowa 25√2 * cos(45o) = 25√2 * |
| = 25. |
| | √2 | |
30 kwi 13:39
ZKS:

Zakładam że te wymiary są w metrach.
30 kwi 13:49
ZKS:
30 kwi 13:53
ZKS:
30 kwi 13:58
ZKS:

To można od razu narysować (układ symetryczny) ale jeżeli dopiero zaczynasz to lepiej jest
policzyć wszystkie reakcje aby narysować wykresy.
∑ X = 0 ; H
A − 25 = 0 ⇒ H
A = 25kN
∑ M
B = 0 ; R
A * 9 − 25 * 7 − 25 * 2 = 0 ⇒ 9R
A = 9 * 25 ⇒ R
A = 25kN
∑ M
A = 0 ; −R
B * 9 + 25 * 7 + 25 * 2 = 0 ⇒ −9R
B = −9 * 25 ⇒ R
B = 25kN
30 kwi 14:17
Mechanika: ZKS ta kreska pod tą drugą podporą ma być pod pierwszą, źle narysowałem.
1 maj 11:56
Mechanika: Jeżeli chodzi o kąt to nie ma podane jaki kąt
1 maj 11:57
Mechanika:

Kreska pod pierwszą podporą.. A jak to zmieni obliczenia i rysunek?
1 maj 12:03
Mechanika: up
2 maj 12:49
...:
jesteś a mechanice ... i nie rozumiesz różnicy w podporach (stałej i przesuwnej)
Jakie reakcje masz w obu tych podporach?
2 maj 12:58
Mechanika: wiem jakie są reakcje bardziej mi chodzi obliczenie reakcji
2 maj 13:16
...:
... ciekawe .. wiesz ... ale nie potrafisz policzyć −
2 maj 14:02
Mechanika: no
4 maj 17:30