Oblicz pochodną
Mutiny: Hej, mam obliczyć następujące pochodne w punkcie zero, nie licząc jednak wcześniejszych po
kolei:
a)f(x)=cos(3x)*sinx i pochodna 17 i 18
b)(cosx)
3 i pochodna 2013 i 2014
| | 1 | |
c)f(x)= |
| i pochodna 332 i 333 |
| | 2+4x3 | |
Co do pierwszego podpunktu to istnieje chyba taki wzorek
| | | |
(f(x)*g(x))(k)=∑ | f(0)(k)*g(0)(n−k) |
| | |
w a to trochę kłóci się z cześcią zadania nie licząc wcześniejszych pochodnych bo cos i sinus
wypluwa na przemian 4 funkcje więc w sumie liczę te pochodne do końca. b to chyba mogę liczyć
normalnie traktując wyrażenie jako X
a i wtedy liczę jedynie 3 pochodne. z c już gorzej