jerey: napisz i narysuj wykres funkcji y=g(m), ktora kazdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje
najmniejszą wartosc funkcji kwadratowej f(x)=−x2+(m2−4)x+2 w przedziale <−1,1>
obliczyłem wartosc dla f(−1) i f(1)
dla f(−1)=−m2+5
dla f(1)=m2−3
jest ok.
w odp . mam
y=g(m) jest okreslona wzorem m2−3 w przedziale od <−2,2>
−m2+5 dla (−∞,−2)u(2,∞)
dlaczego te przedziały i skąd taki zapis?
26 kwi 14:28
Nieuchwytny: sprawdzasz która z dwóch liczb jest większa.
−m2+5<m2−3
2m2>8 / :2
m2>4
me(−∞−2)u(2,+∞)
26 kwi 14:37
jerey: ok, dzieki
26 kwi 14:48