Podstawy trapezu ABCD opisanego na okręgu mają długości 6 i 9. Oblicz: a)obwód i
Kala: Podstawy trapezu ABCD opisanego na okręgu mają długości 6 i 9. Oblicz: a)obwód i pole tego
trapezu, b)długość okręgu, na którym opisany jest trapez ABCD.
BYŁO TO ZADANIA VŁASNIE! Ale bez odp..jak je zrobić ? z czego policzyć ?
26 kwi 14:08
Maslanek:

Jeżeli trapez można opisać na okręgu, to: c+d=6+9=15
Skąd L=(c+d)+6+9=30.
Nie jest trochę za mało danych? Nie jest np. równoramienny?
26 kwi 14:19
Matinf: Mi też czegoś brakuje.
26 kwi 14:22
Kala: no vłaśnie nie jest ronoramienny i nie mam pojęcia jak to zrobić, czego się zaczepić : /
26 kwi 14:27
Kala: takie mają być odp :
a)L=30, P=45√6 /2
b)L=3π√6
26 kwi 14:30