Oblicz pierwiastki wielomianu
a: x100−2x99+x2−4x+4
26 kwi 12:58
Hajtowy: x99(x−2)+(x−2)2
26 kwi 13:02
Hajtowy: x100−2x99+x2−4x+4 ⇔ x99(x−2)+(x−2)2
26 kwi 13:05
a: Dziękuję!
26 kwi 15:11
PW:
(x−2)(x99+x−2)
Widać, że x1=2 i x2 = 1 są pierwiastkami, ale co dalej?
26 kwi 16:20
diana7: x
99+x−2=(x
99−x
98)+(x
98−x
97)+...+(x
2−1)+(x−1)+(x−1)=
=x
98(x−1)+x
97(x−1)+x
96(x−1)+...+x(x−1)+2(x−1)=
=(x−1)(x
98+x
97+...+x+2)
Gdy x=1 lub x=0 oczywiście mamy:
x
98+x
97+...+x+2>0,
w przeciwnym wypadku ze wzoru na sumę wyrazów ciągu geometrycznego:
| | x99−1 | |
x98+x97+...+x+2=(x98+x97+...+x+1)+1= |
| +1 |
| | x−1 | |
| | x99−1 | |
Liczby x99−1 i x−1 są liczbami tego samego znaku, więc |
| >0 ⇒ |
| | x−1 | |
26 kwi 20:08
pomocnik: Do zakończenia zadania wystarczy pokazać, że f(x)=x99+x−2 ma tylko jeden pierwiastek x=1.
f'(x)=99x98+1>0 dla każdego x∊R, więc f jest rosnąca (i ciągła), więc może mieć tylko jeden
pierwiastek.
26 kwi 20:41