matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo proszę o pomoc :)
Pi:
Oblicz granicę ciągu: lim=
1−2+3−4+...+(2n−1)−2n
n+4
26 kwi 12:47
ICSP:
1 − 2 + 3 − 4 + ... (2n − 1) − 2n = = (1 − 2) + (3−4) + ... + [ (2n − 1) −2n] = = (−1) + (−1) + ... + (−1) = −n
−n
lim
= −1
n+4
26 kwi 14:00
Pi:
Dziękuję
26 kwi 18:30