Dzielenie obustronne
Nii: Kiedy dzielimy obustronnie?
Rozwiazywalam zadania z geo analitycznej i tam zeby pozbyć sie ułamka np 1/2 mnozylismy
np 2/2x+4=5x+1 całe to mnozylismy przez 2, a ja nie wiem dlaczego?
Dlaczego nie mozna pomnozyc tylko 5x+1 przez 2?
26 kwi 12:25
Hajtowy: napisz to ładniej i jakoś tak bardziej zrozumiale
26 kwi 12:26
52: bo to jest równanie jakbyś pomnożyła tylko jedną stronę równania to by to straciło sens.
Np.
2x
2+4x+8=0 /:2
x
2+2x+4=0
Tutaj dzielimy przez żeby ułatwić sobie życie

Lepiej się liczy na najmniejszych liczbach całkowitych wtedy zapis jest bardziej zrozumiały i
trudniej o pomyłkę z naszej strony.
26 kwi 12:30