Ciąg
Johny: Ciąg jest rosnącym ciągiem geometrycznym. Wyznacz największą wartość osiąganą przez
funkcję f(x)=2xa6a2−a4a3x2−a3a6
Wyliczyłem delte, wyszło 0, policzyłem p które wynasi 2a1q czyli a2, i tyle? czy da się jakoś
wyliczyć tę wartość?
26 kwi 12:09
Johny: up
26 kwi 16:27
PW:
f(x) = − a12q5(x2 − 2qx + q2) = − a12q5(x−q)2
Z założenia, że ciąg jest rosnący wynika
a1 > 0 i q > 1 lub a1 < 0 i 0<q<1.
W obydwu wypadkach współczynnik
a = − a12q5
jest ujemny, a więc funkcja kwadratowa osiąga maksimum dla ...
26 kwi 17:02