(4p) Cztery różne liczby całkowite są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. C
Johny: (4p) Cztery różne liczby całkowite są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Czwarty wyraz
tego
ciągu równy jest sumie kwadratów trzech poprzednich wyrazów. Jakie to liczby?
do a
12+a
22+a
32=a
4 wstawiłem tylko wartości a
1 i r, wyszło równanie kwadratowe,
przyjąłem, że r jest parametrem, ale jak liczę to jakieś dziwny pierwiastek mi wychodzi

czy
to oby na pewno dobrze?
√240 delta mi wychodzi
26 kwi 11:36
Hajtowy:
{ (a1+3r)=a12 + (a1+r)2 + (a1+2r)2 ⇒ z zadania
{ a3−a2=a2−a1 ⇒ własność ciągu arytm.
Teraz rozwiąż ten układ równań i powinno wyjść.
26 kwi 11:41
Johny: jak mam go rozwiązać? to drugie równanie mi w niczym nie pomoże, wychodzi że r=r i tyle, a
pierwsze równanie jak już pisałem rozpisywałem zakładając nawet jako równanie z parametrem r,
ale tam wychodzą kosmiczne liczby
26 kwi 16:20