Ciągi
Johny: Trzy liczby o sumie 124, są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Jeśli do pierwszej z nich
dodamy 1, natomiast od trzeciej odejmiemy 65 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu
arytmetycznego. Znajdź te liczby.
zrobiłem układ równań
{a
2}
2=a1
2q
2
a
1(1+q+q
2)=124
wyliczałem q i strasznie dziwny wielomian mi wychodził
26 kwi 11:13
Hajtowy:
a1 + a1q + a1q2 = 124 ⇒ ciąg geometryczny
a1 + 1 , ............... , a1q2 − 65 ⇒ ciąg arytmetyczny
26 kwi 11:45
Johny: dobra, a może ktoś podać coś czego wyżej nie pisałem?
wyliczałem środkowy wyraz z obydwóch ciągów, ale mówię że dziwne liczby mi wychodzą
26 kwi 16:05