.
Piotr 10: Witam.
Czy ta tresc jest poprawna
''Odcinek AS jest srodkowa trojkata ABC. Udowodnij, że IABI+IACI > 2IASI
?
26 kwi 11:05
Piotr 10: dobra chyba mam juz
26 kwi 11:08
Piotr 10: Caly czas wychodzi mi, ze
IABI+IACI > IASI
Ponawiam pytanie ( nie chce rozwiazania)
26 kwi 11:14
Piotr 10: niby z rysunku widac ze AB > AS i AC > AS. No ale napisalem tyle tych nierownosci i nadal nic ;
/
26 kwi 11:21
Piotr 10: ?
26 kwi 11:35
Hajtowy: Pomóżcie
Piotrkowi
26 kwi 11:42
Piotr 10: : (
26 kwi 11:50
Piotr 10:

ISBI=ISCI
IABI+ISBI > IASI
IACI+SCI > IASI
IABI+IACI + ICBI >2IASI
IABI+IACI > I CB
IABI+ IACI > 2IASI − ICBI
IABI+IACI > ICBI
2IABI+2IACI > 2IASI
IABI+IACI > IASI
?
26 kwi 12:04
Piotr 10: pomoze ktos
26 kwi 12:16
Piotr 10: ?
26 kwi 12:36
Vax:

Odbijmy A względem S, otrzymując punkt D i równoległobok ABDC, wówczas:
|AC| + |AB| = |AC| + |CD| > |AD| = 2|AS| cnd.
26 kwi 13:14
Piotr 10: Dzięki wielkie
Vax
26 kwi 13:26