zadanie na dowodzenie z zastosowaniem ułamków algebraicznych
Olgaaa: | | a2 | | b2 | | c2 | |
Wykaż, że jeśli a+b+c=0 i a,b,c należy do R−0, to |
| + |
| + |
| =3 |
| | bc | | ac | | ab | |
26 kwi 10:57
Olgaaa: zrobiłam, że a=−b−c
podstawiłam do równania i nie wiem jak dalej do tego dojść... chyba coś źle liczę
| | −b2−2bc−c2 | | −b2 | | c2 | |
jestem teraz dokładnie w momencie |
| + |
| + |
| |
| | bc | | b2+bc | | −bc−c2 | |
nie wiem jak dalej to rozwiazać
26 kwi 10:59
Olgaaa: pomożecie?
26 kwi 12:23
PW: Nic na razie nie podstawiaj, sprowadź sumę do wspólnego mianownika i zastosuj równość
0 = (a+b+c)3 = a3+b3+c3 + 3(a+b)(a+c)(b+c))
(kto nie wierzy niech liczy).
26 kwi 13:09
Olgaaa: i co dalej?
27 kwi 15:27
sushi_ gg6397228:
pokaz co zrobilas?
27 kwi 15:32
Olgaaa: a3+b3+c3abc=−3(a+b)(a+c)(b+c)
a3+b3+c3=−3acb(a+b)(a+c)(b+c)
27 kwi 15:40
Olgaaa: ostatecznie mi wyszło −3=0
więc coś nie tak
27 kwi 15:41
sushi_ gg6397228:
bo zrobilas co innego niz bylo we wskazówce
robisz tylko lewa strone−−> wspolny mianownik
27 kwi 15:45
Olgaaa: a jak zrobię tylko ten wspólny mianownik to co później?
27 kwi 15:47
sushi_ gg6397228:
zapisz go
27 kwi 15:48
diana7: Trochę prościej:
Wyrażenie a+b=−c podnosimy stronami do 3 potęgi, po przekształceniu a
3+b
3+c
3=−3ab
2−3a
2b,
czyli a
3+b
3+c
3=3abc, dzielimy stronami przez abc i mamy tezę

. Ewentualnie rozważyć
jeszcze przypadki, w których jakaś z tych liczb jest równa 0.
27 kwi 16:55
ZKS:
Jeżeli można spytać to skąd się wzięło z a3 + b3 + c3 = −3ab2 − 3a2b wyrażenie
a3 + b3 + c3 = 3abc? Po drugie po co rozpatrywać że któraś z liczb jest równa 0 skoro w
założeniu jest podane że a ; b ; c ∊ R \ {0}?
27 kwi 17:08
diana7: −3ab
2−3a
2b=−3ab(a+b)=−3ab*(−c)=3abc
ZKS, masz rację, nie zauważyłam tego założenia

.
27 kwi 17:13
ZKS:
Racja z założenia a + b + c nie zwróciłem uwagi.
27 kwi 17:21
Olgaaa: diana7 − dziękuję Ci bardzo
27 kwi 19:41
PW: Olgaaa, a byłaś tak blisko o 15:40:
| a3+b3+c3 | | −3(a+b)(a+c)(b+c) | | −3(−c)(−b)(−a) | |
| = |
| = = |
| = 3 |
| abc | | abc | | abc | |
diana7: nie trzeba rozpatrywać przypadków, gdy któraś z tych liczb jest zerem − nie mogą
być zerami, bo występują jako czynniki w mianownikach.
27 kwi 20:05
Olgaaa: również dziękuję PW
27 kwi 22:50