Ostrosłup
Eleutheria: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 2α. Przez wysokość podstawy i krawędź boczną poprowadzono płaszczyznę i w przekroju
otrzymano trójkąt o polu P. Oblicz objętość ostrosłupa.
26 kwi 10:38
Eleutheria: ?
26 kwi 18:47
dero2005:

dane P, 2α
z drugiego wzoru
wstawiamy do pierwszego wzoru
| | 2 | | 2P | |
a = |
| √3hp = 2√ |
| |
| | 3 | | tg2α | |
| | Pp*H | | 2 | | 2P | |
V = |
| = |
| P√ |
| |
| | 3 | | 3 | | tg2α | |
posprawdzaj prawidłowość działań
26 kwi 21:07