Hej mam takie zadanko.
Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 13 cm i jednej z przyprostokątnych
długości 5 cm. Trójkąt ten podzielono prostą prostopadłą do dłuższej przyprostokątnej i
przechodzącej przez jej środek. Oblicz pola figur powstałych w wyniku podziału trójkąta tą
prostą.
Ja rozwiązałem to na takiej zasadzie, że napisałem komentarz, że skoro prosta DE przecina
przyprostokątną BC w połowie pod kątem prostym to przeciwprostokątną AC również przecina w
połowie.
Dalej już poleciało z Pitagorasa, aby wyznaczyć DE.
Wyniki mam identyczne jak w odpowiedziach.
Jednak chciałbym się spytać, czy takie rozwiązanie miałoby pełną punktację, gdyż w
odpowiedziach jest to rozwiązane za zasadzie podobieństwa trójkątów.
Z góry
dziękuję za odpowiedź>
x = ?
2y = 5
y = 2.5
2z = 13
z = 6.5
(2y)2 + (2x)2 = (2z)2
4y2 + 4x2 = 4z2
y2 + x2 = z2
x2 = z2 − y2
x = √z2 − y2
x = √6.52 − 2.52 = √42.25 + 6.25 = √48.5 = 6.96 ≈ 7
| x * y | ||
PI = | ||
| 2 |
| (2y+y)*x | ||
PII = | ||
| 2 |
Zawsze można to udowodnić, że dzieli na połowy. Np. z trójkątów podobnych:
Trójkąty mniejszy (fioletowy) oraz duży są podobne z cechy (kkk)
Zatem zachodzą proporcje
| p | c | ||
= | /*2x | ||
| x | 2x |
| 1 | ||
2p = c ⇔ p = | c | |
| 2 |