Całka nieoznaczona
Adam: | | 1 | |
Całka nieoznaczona, ∫ |
| dx . Proszę o pomoc w rozwiązaniu. |
| | x2√ln x | |
25 kwi 23:36
Maslanek: | 1 | | lnx | |
| dx= |
| dx |
| x2*√lnx | | x2*√lnx3 | |
Podstawienie:
t=
√ln x
t
2=ln x
x=e
t2
| | 2t2 | | 2 | |
Daje: |
| dt = |
| dt = 2e−t2 dt |
| | et2*t2 | | et2 | |
∫e
−t2 dt = t*e
−t2 + 2∫t
2*e
−t2 dt = t*e
−t2 + 2(t
2*∫e
−t2 − ∫2t*e
−t2 dt)
Jeśli nie ma gdzies błędu, to może i rozwiązanie będzie poprawne
25 kwi 23:59
Godzio:
Z tego miejsca się raczej tego nie rozwiąże bo całka ∫e
−t2dt jest nieelementarna

Albo autor źle przepisał, albo to była całka oznaczona
26 kwi 00:08
Maslanek: Znowu to samo

Ale fajnie się to próbuje rozwiązać
26 kwi 14:11
Adam: Konkretniej w zadaniu chodziło o zbadanie zbieżności szeregu używając kryterium całkowego.
| | 1 | |
(od 2 do nieskończoności(jak wpisac ineksy przy sigmie?)) ∑ |
| |
| | n2√ln n | |
Żeby to zrobić trzeba obliczyć granice całki oznaczonej, a do obliczenia całki oznaczonej
najpierw obliczam nieoznaczoną. Stąd moje pytanie. Może z tym wyjaśnieniem ktoś da radę to
wyliczyć?
26 kwi 17:04
pomocnik: Adamie do wykazania, że podany przez Ciebie szereg jest zbieżny wystarczy pokazać, że całka
| | 1 | |
∫2∞ |
| dx jest zbieżna. Do tego wcale nie potrzeba wartości tej całki. |
| | x2√ln x | |
26 kwi 17:12