Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów.
Blue: Oblicz:
cos1155
Obliczam tak:
| | √6−√2 | |
cos1155= cos(1080+75) = cos1080*cos75−sin1080*sin75= (−1) * |
| − 0 * sin75= |
| | 4 | |
cos 75 wyliczyłam tak cos(30+45) ... i dalej już wiadomo.
Ale dlaczego ja mam ten minus przed wynikiem

W odpowiedziach jest bez minusa...
Czyżbym źle obliczyła cos1080

Pomóżcie, proszę
25 kwi 22:55
Mila:
cos(1080+75)=cos(75+3*360)=cos75=cos(45+30) teraz z wzoru
25 kwi 22:58
Blue: a noo tak, ale nadal nie rozumiem, dlaczego mój sposób jest zły...
25 kwi 23:23
ICSP: cos1080 = 1
25 kwi 23:25
Blue: Dlaczego ale przecież to jest 3π, na pewno π wynosi −1, więc nie czaje....
25 kwi 23:42
Blue:
25 kwi 23:43
ICSP: 3π ?
25 kwi 23:46
Mila:
3*(2π) a nie 3π.
25 kwi 23:46
Blue: Sorry, już czaje xD
25 kwi 23:47
Blue: Dzięki ludziska, już chyba nie pora dla mnie, nie myślę x)
25 kwi 23:48