Prawdopodobieństwo
Marcin Kowalski: O zdarzeniach i wiadomo, że ; p(b)=0,5. P(a'ub)=0,7. P(a−b)=0,4 ; . Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia p(aub) .
25 kwi 22:52
bezendu:
Najpierw przepisz dobrze...
25 kwi 22:59
Marcin Kowalski: O zdarzeniach A i B wiadomo, że P(B ) = 0,5 ; ′ P(A ∪ B ) = 0,7 ; ′ P (A ∖ B ) = 0,4 .
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪ B .
Przekopiowane ze strony z zadaniami
25 kwi 23:01
bezendu:
P(A'∪B)=1−P(A\B)=0,7
1−P(A\B)=0,7
P(A\B)=0,3
widać, że źle przepisane bo w treści podane P(A\B)=0,4
25 kwi 23:02
bezendu:
Daj link bo coś źle kopiujesz....
25 kwi 23:02
Marcin Kowalski: Mam to zadanie przed sobą... widocznie jest w nim błąd. W takim razie przepraszam za fatygę i
dziękuję za pomoc.
25 kwi 23:03
25 kwi 23:03
Marcin Kowalski: ok widzę błąd... A−B' bardzo przepraszam
25 kwi 23:04
bezendu:
ehh chwilka...
25 kwi 23:06
bezendu:
P(A\B')=0,4⇒P(A∩B)=0,4
P(A'∪B)=0.7⇒1−P(A\B)=0,7
P(A\B)=0.3
P(A)=P(A\B)+P(A∩B)
P(A)=0,3+0,4=0,7
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A∪B)=0,7+0,5−0,4
P(A∪B)=0,8
25 kwi 23:12
Marcin Kowalski: Ok, biorę się za analizę Twojego rozwiązania.
25 kwi 23:20
bezendu:
Jak coś to pytaj.
25 kwi 23:20
Marcin Kowalski: Bardzo Ci dziękuję, po wielu rysunkach zrozumiałem Twoje rozwiązanie. Dziękuję jeszcze raz, na
początku namieszałem z tym błędem. Nie ma co, idę teraz ćwiczyć te zadania

Spokojnej
nocy
25 kwi 23:31
bezendu:
Dzięki i wzajemnie

Ćwicz
25 kwi 23:35