funkcja koła ?
Beata: Witam, próbuje wyznaczyć/ znaleźć funkcje koła o promieniu 2. Czyli taką funkcję, żeby
opisywała koło, ale nie w postaci równania, a w postaci F(x). Oczywiście przekształcałam
równanie koła x2 + y2 = 4 , ale postać y=(4−x2)1/2 nie spełnia dziedziny przez co
wychodzi mi parabola, a nie okrąg.
Mam nadzieje, że w sposób zrozumiany nazwałam mój problem.
Macie jakieś pomysły ?
25 kwi 22:41
zośka: Całego koła nie dasz rady tak zapisać jako funkcję x ( dla kazdego x∊(−2,2) mamy 2 wartości,
a to nie jest funkcja. Mozesz sobie to koło rozbić na 2 półkola (górne i dolne) i wówczas
każdą z tych gałęzi zapisujesz w postaci funkcji.
25 kwi 22:49
zośka: Górna gałąź tak jak podałaś: y=√4−x2
Dolna: y=−√4−x2
25 kwi 22:50
Beata: Miałam nadzieję, że uda mi się to ominąć, niestety

Dzięki wielkie za utwierdzenie

Pozdrawiam
25 kwi 23:08