Dla maturzystów
Domel: Dla maturzystów
Dany jest kąt ostry oraz punkt A leżący wewnątrz tego kąta. Na ramionach kąta znaleźć takie
punkty B i C, aby obwód trójkąta ABC był możliwie najmniejszy.
25 kwi 21:58
Saizou : Domel nie za bardzo wiem czego od nas wymagasz, znaczy się, jak chcesz określić te B,C ?
jako co ?
25 kwi 22:07
Domel:

Taki przykładowy szkic − ale jak wyznaczyć B i C, żeby obwód trójkąta był najmniejszy
25 kwi 22:14
Domel: Kiedyś na forum było zadanko, że mamy dwa punkty A i B leżące po jednej stronie osi X i znaleźć
na tej osi X punkt C taki, że suma odległości |AC| i |BC| jest najmniejsza − tutaj trzeba
spróbować podejść analogicznie
25 kwi 22:22
Saizou : ale nie wiem nadal o co ci chodzi, jak chcesz określić położenie punktów, w sensie ileś tam
odległości od wierzchołka kąta ?
25 kwi 22:28
Domel: Nie chodzi o obliczenie odległości analitycznie (zwłaszcza od wierzchołka kąta) − to zadanie
trzeba rozwiązać graficznie i logicznie
25 kwi 22:33
Domel:

Może to coś pomoże

i nastąpi światłość (oby nie zaciemniło

)
No to gdzie (graficznie) powinny leżeć punkty B i C, żeby obwód trójkąta był najmniejszy?
25 kwi 22:36
Domel:

No dobra − zauważ, że obwód trójkąta to:
Ob. = |AB| + |AC| + |BC| ∧ Ob. = |A'B| + |A''C| + |BC|
Obwód trójkąta będzie najmniejszy, jeżeli punkty B i C będą leżeć na prostej A'A''
(|A'B| = |AB| i |A''C| = |AC|)
Zauważ, że np. obwód trójkąta AKL > od obwodu trójkąta ABC bo K i L nie leżą na prostej A'A''
(punkty A' i A'' łączą łamane odcinki przez K i L) więc trójkąt AKL nie będzie miał
najmniejszego obwodu
25 kwi 22:59
Domel: Odkopałem to zadanie na kamiennych tablicach z lat 80−tych zamierzchłego wieku
25 kwi 23:02