ciagi
aas: Trzy liczby, których suma wynosi 78, są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz te
wyrazy wiedząc, że są one równocześnie pierwszym, trzecim i dziewiątym wyrazem ciągu
arytmetycznego.
rozpisałem tak:
a,a+2r,a+8r − c. aryt
a+a+2r+a+8=78
coś próbuję ugrać ale wychodzą głupoty, jakieś naprowadzenie ?
25 kwi 21:35
Hajtowy:
a
1 + a
1q + a
1q
2 = 78 −> ciąg geo
a
1 + a
1+2r + a
1+8r −> ciąg aryt
Spróbuj teraz
25 kwi 21:37
aas: gdy korzystam z zależności wychodzi kupka takim sposobem, nie mam pomysłu na to
25 kwi 21:42
Hajtowy:
a1 + a1q + a1q2 = 78 −> ciąg geo
a1 + a1+2r + a1+8r = 78 ⇒ 3a1 + 10r = 78 −> ciąg aryt
25 kwi 21:45
aas: no tak, ale co mi to da? jak robię sumę i wyjmę a przed nawias otrzymuję:
a(1+q+q2)=78
z tamtego jak zrobię z aryt to wychodzi: 4r=8r czyli średnio
25 kwi 21:47
Hajtowy: Czy zadanie brzmi może:
Trzy liczby, których suma wynosi 78, są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Liczby te są
również pierwszym, trzecim i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Jakie to liczby?
Bo nie dopisałeś do końca zapewne ...
25 kwi 21:51
Hajtowy: Zrób to jako układ równań to co podałem wyżej i wylicz z tego r,q,a1 masz tylko liczby podać.
25 kwi 21:55
aas: w treści mamy takie zdanie: [Wyznacz te
wyrazy wiedząc, że]
ok, zaraz się pomęczę, chociaż wątpię bo ja to średnio tak widzę
25 kwi 21:58