ciągi
aas: Skończony ciąg arytmetyczny ma 11 wyrazów. Pierwszy wyraz równy jest 24. Pierwszy, piąty oraz
jedenasty wyraz tworzą, w podanej kolejności, ciąg geometryczny. Wyznacz sumę ciągu
arytmetycznego.
rozpisałem sobie:
a, a+4r, a+10r − c. geo.
z tego robię sobie zależność i mi wychodzi:
a2+16r2−232r−24a=0
no i teraz troszkę mam blokadę bo nie wiem jak dalej
25 kwi 20:51
Hajtowy:
a1 = 24
a1 ; a1+4r ; a1+10r − c.geometryczny
(a1+4r)2 = a1 * a1+10r
(24+4r)2 = 24*(24+10r)
576 + 192r + 16r2 = 576 + 240r
16r2 − 48r = 0
16r(r−3)=0
r=0 v r=3
25 kwi 21:01
Hajtowy: Nie jestem pewny swojego rozwiązania
25 kwi 21:02
aas: o boże, zamiast podstawić 24, ja do robię z a, haha, dziękuję bardzo

zupełnie zapomniałem
25 kwi 21:02
Hajtowy: Poza tym to nie jest rozwiązane jeszcze

Bo to masz ciąg geometryczny wtedy

24, 36, 54 − ciąg geometryczny
Pytanie brzmi: "Wyznacz sumę ciągu arytmetycznego."
a skoro wiesz, że
a
1 = 24
a
1*q = 36
a
1 * q
2 = 54
To możesz wiele

a
1 = 24
a
1+r = 27
a
1+2r = 30
itd...
24+27+30+33+36+39+42+45+48+51+54 = ...
25 kwi 21:06
aas: tak tak, już mi wszystko wyszło! dziękuję jeszcze raz, następnym razem muszę uważniej
rozwiązywać i nie zapominać o takich rzeczach
25 kwi 21:13