Jednokładność
Oleńka: Znajdź obraz paraboli o równaniu y=x2 w jednokładnosci S=2 gdzie O(2,1).
Jak mam O(0,0) To wiem co robić, jakbyście mi mogli powiedzieć co tu zrobić?
25 kwi 20:16
Mila:
Wzory na wsp. punktu po przekształceniu:
k=2, O(a,b)=(2,1)
x'=k(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
25 kwi 20:32
Oleńka: Dziękuję
25 kwi 20:33
Mila:
25 kwi 20:35
Oleńka: Czyli wyszło mi że y'=2y−1
x'=2x−2
a więc równanie: y=(4x2−8x+3)/2
Dobrze to rozumiem?
25 kwi 20:39
Mila:

y=x
2 dana parabola.
k=2
S=(2,1)
y'=2y−1
Podstawiamy do drugiego wzoru
y'=2*x
2−1
opuszczamy znaczki:
| | x2 | |
y= |
| +2x+1 równanie paraboli po przekształceniu wykresu. |
| | 2 | |
25 kwi 21:58
Oleńka: Czyli jednak źle rozumiałam

Dziękuję Ci.
26 kwi 13:03