Wykaż, że istnieje wielomian W(x) stopnia trzeciego o współczynnikach całkowityc
kamczatka: Wykaż, że istnieje wielomian W(x) stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych, który
spełnia warunki:
W(1) = 5
W(−1) = 4
25 kwi 19:54
Piotr 10: Jeżeli istnieje wielomian o wspolczynnikach calkowitych to dla dowolnyh liczb x i y ( x≠y) W(x)
− W(y) dzieli się przez x − y
5 − 4 =1
1 − (−1)=2
1 nie dzieli się przez 2
zatem nie jest to wielomian o wspolczynikach calkowitych
lub
W(x)=ax3+bx2+cx+e
tworzysz uklad 2 rownan . potem dochodzisz do sprzecznosci ze Ls ≠ Ps i tyle
25 kwi 19:57
Piotr 10: Tutaj masz dokladne te tw napisane
Twierdzenie:Jeżeli W(x) jest wielomianem o współczynnikach całkowitych, to dla dowolnych liczb
całkowitych x≠y liczba W(x)−W(y) dzieli się przez x−y.
25 kwi 20:00
kamczatka: to błąd w zadaniu ?
25 kwi 20:04