Dany jest trójką ostrokątny ABC o bokach długości a,b,c i kątach α,β,γ (zobacz r
kamczatka:

Dany jest trójką ostrokątny ABC o bokach długości a,b,c i kątach α,β,γ (zobacz rysunek). Wykaż
że
| a2+b2−c2 | |
| = tgα * ctgγ |
| b2+c2−a2 | |
25 kwi 19:53
kamczatka: ?
25 kwi 20:44
Bogdan:
| | a | | sinα | |
Z tw. sinusów: |
| = |
| |
| | c | | sonγ | |
Z tw. cosinusów: a
2 + b
2 − c
2 = 2ab cosγ, b
2 + c
2 − a
2 = 2bc cosα
| a2 + b2 − c2 | | 2ab cosγ | | a | | cosγ | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| b2 + c2 − a2 | | 2bc cosα | | c | | cosα | |
| | sinα | | cosγ | |
= |
| * |
| = tgα * ctgγ |
| | sonγ | | cosα | |
25 kwi 21:07
Hajtowy: Panie
Bogdanie, twierdzenie sinusów, cosinusów nie ma szans by pojawiło się na maturze
podstawowej, ale można tym sposobem rozwiązywać zadania, prawda?
kamczatka R zdajesz z matmy?
25 kwi 21:09
Bogdan:
Prawda
25 kwi 21:10
Bogdan:
Kiedyś twierdzenie sinusów i cosinusów było w programie nauczania zasadniczych szkół
zawodowych
25 kwi 21:11
kamczatka: zdaje, od amatora do rozszerzenia
25 kwi 21:36
kamczatka: | | a | |
czemu w 3 linijce potem jest |
| ? |
| | c | |
25 kwi 21:38
drzewo: ?
26 kwi 07:30
kamczatka: dobra już wiem
26 kwi 10:02
kamczatka: Jeszcze nie rozumiem jednak ostatniej linijki czemu
| sinα | | cosγ | |
| * |
| = tgα*ctgγ? |
| sinγ | | cosα | |
26 kwi 10:14