(x-5)^2 - 5 |x-5| + 6 ≥ 0
mateusz: Rozwiąz nierownosc
(x−5)2 − 5 |x−5| + 6 ≥ 0
25 kwi 18:31
Wazyl: |x−5|=t ; t≥0
25 kwi 18:33
Wazyl: Albo:
x (−∞;5) x <5;+∞)
25 kwi 18:35
mateusz: zrobilem tak"
(x−5)2 − 5 |x−5| + 6 ≥ 0
x2 − 10x+25−5x+25+6 ≥ 0
x2 − 15x+56 ≥ 0
Δ = 225−4
Δ < 0 brak pierwiastkow
(x−5)2 − 5(−x+5) + 6 ≥ 0
x2 − 10x+25+5x−25+6 ≥ 0
x2−5x+6≥ 0
Δ = 1
pier z Δ = 1
x1 = 2
x2 = 3
(−∞,2> u <3,+∞)
dobrze?
25 kwi 18:39
pigor: ..., np. tak ;
(x−5)2−5|x−5|+6 ≥ 0 ⇔ |x−5|
2−(2+3)|x−5|+2*3 ≥ 0 ⇔
⇔ (|x−5|−2)(|x−5|−3) ≥0 v |x−5|≤ 2 v |x−5| ≥3 ⇔ −2 ≤ x−5 ≤ 2 v x−5 ≤−3 v x−5 ≥ 3 ⇔
⇔
3 ≤ x ≤ 7 v x ≤ 2 v x ≥ 8 ⇔
x∊(−∞;2> U <3;7> U <8;+∞) . ...
25 kwi 18:42
mateusz: pigor, zobacz na moje rozwiazanie
25 kwi 18:45
mateusz: źle?
25 kwi 18:45
mateusz: machnąłem sie w delcie
25 kwi 18:47