Sprawdź czy punkt C(3,3) należy do funkcji . Prosze pomóżciee . !
agnes123: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A(1,−4) oraz B (2,−1) . Sprawdź, czy punkt C (3,3)
także należy do wykresu funkcji .
25 kwi 17:36
Bogdan:
| | 3 | | 7 | |
aAB = |
| = 3, aAC = |
| ≠ aAB |
| | 1 | | 2 | |
25 kwi 18:10
pigor: ..., lub
| | −1+4 | |
y+4= |
| (x−1) i C=(3,3) ⇒ 3+4= 3(3−1) ⇒ 7= 6 sprzeczność ; NIE .  |
| | 2−1 | |
25 kwi 19:13
PW: Można też liczyć odległości i sprawdzić, czy spełniony jest warunek współliniowości.
|AB| = √(2−1)2+(−1+4)2 = √10
|AC| = √22+72 = √53
|BC| = √12+42 = √17
Nieprawda, że √10+√17 = √53, zatem punkty nie są współliniowe (tworzą trójkąt).
Trzeba przyznać, że zadanie jest paskudne, gdy tak się liczy (przybliżenia dziesiętne prawej
i lewej strony różnią się dopiero na trzecim miejscu po przecinku, nierówność
√10+√17 > √53
trzeba pokazać elegancko, bez kalkulatora).
25 kwi 19:37