pomoc!!
Marcin: 1. Napisz równanie płaszczyzny :
a) równoległej do płaszczyzny x z i przechodzącej przez punkt ( 2,−5,3),
b) przechodzącej przez oś z i przez punkt ( −3,1,−2),
c) równoległej do osi x i przechodzącej przez 2 punkty (4,0,−2) , (5,1,7).
2. Na płaszczyźnie y z znaleźć punkt równo oddalony od 3 punktów
A(3,1,2),B(4,−2,−2)
i C(0,5,1).
25 kwi 17:32
AS:
a) szukane równanie: B*y + D = 0
|x y z 1|
|xo yo zo 1| = 0
| 1 0 0 0|
|0 0 1 0|
b)
|x y z 1|
|xo yo zo,1| = 0
| x1 y1 z1 | (x1,y1,z1),(x2,y2,z2) dowolne punkty osi Oz
| x2 y2 z2 1|
Podobnie dla c
25 kwi 17:50
AS: Podaje odpowiedzi
1a) y + 5 = 0 , b) x + 3*y = 0 , c) 5*y − z + 2 = 0
25 kwi 18:03