WYKAŻ ZE TROJKĄT O WIESZCHOŁKACH
MATMA : WYKAŻ ZE TRÓJKĄT O WIERZCHOŁKACH A=(−2,4) , B=(2,2) , C=(−3,−8) JEST PROSTOKĄTNY
25 kwi 17:23
muflon: Policz odległość boków
Wykaż, że c2=a2+b2 a,b,c − boki c− najdłuższy bok
25 kwi 17:49
Saizou : albo skorzystaj z warunku prostopadłości wektorów albo prostych
25 kwi 17:53
Janek191:
@muflon
Odległość boków od czego ?
Trzeba obliczyć długości boków i zastosować tw. odwrotne do tw. Pitagorasa
26 kwi 08:57
Domel: Oj
Janek191 
−
muflon się przejęzyczył zapewne
26 kwi 09:41
zombi: Sposób Saizou najszybszy, jeśli wektory są ortogonalne (prostopadłe) zachodzi
v→ ◯ u→ = 0
26 kwi 12:51