Tomek rozwiązywał przed egzaminem zadania z fizyki
henryk 202: Tomek rozwiązywał przed egzaminem zadania z fizyki . Pierwszego dnia rozwiązał 5 zadań , a
każdego następnego o 3 zadania więcej . W sumie rozwiązał 258 zadań . Oblicz ile dni zajęło
Tomkowi rozwiązywanie zadań z fizyki .
25 kwi 17:19
Draghan:
a
1 = 5
r = 3
S
n = 258
25 kwi 17:49
henryk 202: co dalej ?
25 kwi 17:50
Draghan: Musisz wyliczyć "n". Podstawiasz tylko do wzoru, co masz dane i... już. Prawie. Trzeba trochę
przekształcić wzór.
25 kwi 17:55
henryk 202: jak
25 kwi 20:36
henryk 202: czyli
25 kwi 22:23
Draghan: Wystarczy powstawiać...
To ja zacznę kończyć...
(10 + 3n−3)*n = 516
...
26 kwi 13:54