potrzebna pomoc!!
adrian: Na płaszczyźnie y z znaleźć punkt równo oddalony od 3 punktów A(3,1,2),B(4,−2,−2)
i C(0,5,1).
25 kwi 17:19
zośka: Poszukiwany punkt będzie miał współrzędne P(0,y,z)
Ponadto wiadomo, że ma być: AP=BP=CP, czyli dla ułatwienia zapisu AP2=BP2=CP2
Zatem 32+(y−1)2+(z−2)2=42+(y+2)2+(z+2)2
oraz 32+(y−1)2+(z−2)2=062+(y−5)2+(z−1)2
Po rozpisaniu i skróceniu dostajemy dwa równania: 4z+3y=−5 i 4y−z=6
z drugiego mamy z=4y−6 podstawiamy do pierwszego: 4(4y−6)+3y=−5
19y=19
y=1
z=−2
Zatem P(0,1,−2)
25 kwi 22:43