Dla jakiej wartości x liczby
rafał: Dla jakiej wartości x liczby 5x −2 , x+2 , x−2 tworzą w podanej kolejności .
25 kwi 17:13
rafał: a) ciąg geometryczny b) ciąg arytmetyczny
25 kwi 17:15
Dziadek Mróz:
5x − 2, x + 2, x − 2
r = x − 2 − (x + 2) = x − 2 − x − 2 = −4
r = x + 2 − (5x − 2) = x + 2 − 5x + 2 = −4x + 4
−4x + 4 = −4
x − 1 = 1
x = 2
25 kwi 17:18
Bogdan:
dla ciągu geometrycznego (bn): b22 = b1*b3 ⇒ x2 + 4x + 4 = 5x2 − 12x + 4
4x2 − 16x = 0 ⇒ 4x(x − 4) = 0 ⇒ x = 0 lub x = 4
dla ciągu arytmetycznego(an): 2a2 = a1 + a3 ⇒ 2x + 4 = 6x − 4 ⇒ 4x = 8 ⇒ x = 2
25 kwi 18:37