TRYGONOMETRIA
Blue: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
| | ctgx−tgx | | 1 | | 1 | |
f) |
| = |
| − |
| |
| | sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
25 kwi 16:07
ICSP: Wiesz jak się udowadnia tożsamości ?
Jeśli tak to w czym jest problem ?
25 kwi 16:08
Blue: Tak , wiem znam te wszystkie twierdzenia , jedynkę i tak dalej , ale nie wyszło mi, że strona
lewa równa się prawej... Czekaj zaraz Ci napisze, co mi wyszło,,,
25 kwi 16:26
Blue: | | cosx−sinx | | cosx−sinx | |
U{ |
| sinxcosx}}{sinx+cosx}= |
| |
| | | | sinxcosx | |
25 kwi 16:28
Blue: kurcze nie wiem, jak to zapisać, bo wyszedł podwójny ułamek
25 kwi 16:29
Blue: Wszystko by było spoko, gdyby w mianowniku była jedynka trygonometryczna, ale nie jest, bo nie
ma kwadratu


Nie wiem, czy ja coś źle licze...
25 kwi 16:30
ICSP: | | | | cos2x − sin2x | |
L = |
| = |
| = |
| | sinx + cosx | | sinxcosx(cosx + sinx) | |
25 kwi 16:32
Blue: ej , rzeczywiście wyjdzie to samo, dzięki
25 kwi 16:38