proszę o pomoc
laik matematyczny: Narysuj wykres i określ zbiór wartości funkcji f(x)− 3x −5 dla x∊ <−1;3>
Wskaż miejsce zerowe funkcji.
25 kwi 14:47
J: Spróbuj coś sam ... to prota funkcja liniowa.
25 kwi 14:53
laik matematyczny: miejsce zerowe:
wyjdzie x= 53 tak?
25 kwi 14:58
J: 0 = − 3x − 5 ... policz jeszcze raz .
25 kwi 15:05
laik matematyczny: a potem :bierzemy przykładowe punkty....
f(0)=3*0− 5 =−5 B(0,−5)
f(1)=3*1−5=−2 c(1,−2)
f(2)=3*2−5=1 D(2:1)
A(53:0)
a poźniej sprawdzamy czy przechądzą przez te punkty −1 i 3
f(−1)=3*−1 −5 =−8
f(3)=3*3−5=4
y∊ <−8:4> tak?
25 kwi 15:08
laik matematyczny: sorka za bląd ale tam zamiast− jest= czyli y=3x−5
25 kwi 15:15