czas słoneczny obliczenie
Zagubiona: Proszę o sprawdzenie, wydaje mi się, że nauczycielka się pomyliła dając nam wzór.
Oblicz czas słoneczny w miejscowości X (25o E) jeżeli w miejscowości Y (102o E) jest godzina
15oo
102o−25o=77o
7784=308min = 5h 8 min
15oo + 5h 8min = 20o8
chodzi mi dokładnie o końcowe obliczenie, wydaje mi się, że od 15oo powinno się odjąć te 5h
nie dodać, moglibyście mnie upewnić?
25 kwi 14:43
Zagubiona: nikt nie wie?
25 kwi 15:00
PW: Też mi to się myli. Zapamiętuję po rocznicy zakończenia II wojny światowej. Według Rosjan było
to już 9 maja, a według Amerykanów jeszcze 8 maja.Nie wiem, czy fachowe będzie powiedzenie, że
Ziemia obraca się "ze wschodu na zachód", czyli to co jest teraz na wschodzie, dopiero na
zachodzie będzie. Na lekcji było poprawnie − w miejscowości X już jest 20:08, a w położonej na
zachód od niej miejscowości Y dopiero będzie za 5 godzin i 8 minut.
25 kwi 15:27
PW: No i w tym momencie zwątpiłem − przecież jest to długość geograficzna wschodnia (E), czyli
słoneczko było wcześniej w miejscowości Y − jest odwrotnie niż napisałem − miejscowość X jest
położona na zachód od Y, chyba masz rację.
25 kwi 15:55
pomocnik: W tym momencie w Warszawie jest piątek 16.06, a w Sydney − sobota 00.06
25 kwi 16:06