proszę o pomoc :)
laik matematyczny: Dana jest funkcja liniowa o wzorze y = . Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest
prostopadły do wykresu danej funkcji i przechodzi przez punkt B( 1, –2).
a) Podaj miejsce zerowe funkcji
b) Dla jakiego argumentu wartość funkcji wynosi 7?
25 kwi 14:22
J: A gdzie wzór funkcji ?
25 kwi 14:23
laik matematyczny: y =2x + 5
25 kwi 14:24
J:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
−2 = − |
| + b ⇔ b = −2 + |
| = − |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 kwi 14:27
Bogdan:
albo bez obliczania b, wstawia się współrzędne (x
0, y
0) punktu do wzoru y = a(x − x
0) + y
0
| | 1 | | 1 | | 3 | |
y = − |
| (x − 1) − 2 ⇒ y = − |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 kwi 14:31
laik matematyczny: a dlaczego we wzorze jest +b ?
i dlaczego potem jest pominiety x i b ?
25 kwi 14:31
J:
| | 1 | | 3 | | 3 | |
ad a) |
| x = − |
| ⇔ x = − |
| *2 = − 3
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
ad b) 7 = − |
| x − |
| .... i oblicz x |
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 14:31
laik matematyczny: x= 17 tak?
25 kwi 14:36
J: − 17
25 kwi 14:39
laik matematyczny: ok.dziękuje
25 kwi 14:40