wielomiany
emil: Reszta z dzielenia wielomianu P(x ) = 3x5 − 5x4 + ax3 + bx2 + cx + d przez wielomian Q (x)
= −3x4 + 2x3 + 8x2 jest taka sama jak reszta z dzielenia wielomianu Q (x) przez wielomian
R(x ) = 3x2 − 2x + 1 . Oblicz wartości współczynników a,b,c i d .
czy da się te wielomiany podzielić pod kreską? jeśli tak to czy mógłby ktoś pokazać jak to sie
robi ? :<
25 kwi 13:23
J: −x2 + 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x4 + 2x3 + 8x2 : (3x2 − 2x +1)
3x4 − 2x3 + x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x2
−9x2 + 6x − 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6x − 3 ( RESZTA)
25 kwi 13:43