zadanie, matura, podstawa
trolloo: Który z poniższych punktów nie należy do wykresu funkcji f(x)=2
(1−x)
A. (0,2) B. (1,1)
C. (0,1) D. (–1,4)
nie wiem, mam jakieś zamroczenie

znaczy wiem, która odpowiedź poprawna, ale co z tego jak nie umiem rozwiązać tego ...
25 kwi 11:20
trolloo: tam jest 2 do potęgi (1−x)
25 kwi 11:20
52: y=21−x
dla x=1
y=21−1=20=1
Odp.C
25 kwi 11:22
52: OMG źle... sory
x=0
y=21−0=21=2
Odp.C
25 kwi 11:24
trolloo: dlaczego dla x=1? chodzi o miejsce zerowe 1−x?
25 kwi 11:25
trolloo: teraz to już całkiem nie rozumiem czemu c, skoro wysżło Ci (0,2)...
25 kwi 11:26
52: Patrz na mój drugi wpis masz kilka punktów, ale zauważ że dwa z nich mają podane te same
argumenty ale inne wartości dla tych argumentów.
argument to x
Tymi punktami są A i C
wstawiasz za x=0
i wyliczasz a potem sprawdzasz które pkt pasuje a który nie.
25 kwi 11:26
52: Napisz czy teraz rozumiesz
25 kwi 11:28
trolloo: tylko czemu y=2?
25 kwi 11:32
trolloo: aaaa już wiem, tam jest nie należy

dziękuję
25 kwi 11:33
52: no wstaw sobie x=0
y=21−0=21=2
25 kwi 11:33
52:
25 kwi 11:34