Wykazanie z definicji
Nieuchwytny: Jak wykazać z definicji że funkcja jest malejąca lub rosnąca w danym zbiorze.
25 kwi 10:56
zawodus: (rosnąca) wziąć dwa punkty ze zbioru i pokazać, że
x1<x2 ⇒f(x1)<f(x2)
25 kwi 11:02
Nieuchwytny: Dla przykładu f(x)=−x2−4x jest malejąca w zbiorze (−2,+∞)
x1>x2 ⇒f(x1)>f(x2)
x1=−3 x2=−4
f(x1)=−9+12=3
f(x2)=0
3>0
Tak mamy to zapisywać?
25 kwi 11:08
WueR:
Jesli jest malejaca na (−2,∞), to: dla dowolnych x1,x2∊(−2,∞): x1<x2⇒f(x1)>f(x2).
Najpierw postaraj sie zrozumiec te definicje. Ponadto, pokazujemy wtedy, ze dla wszystkich
argumentow z tego przedzialu tak jest, nie dla wybranych (bo inaczej pokazujemy, ze tak jest
tylko dla tych wybranych).
25 kwi 11:10
Nieuchwytny: Można to zapisać w poniższy sposób:
x1<x2
f(x1)−f(x2)<0
f(x1)−f(x2)=−(x1)2−4x+(x2)2+4x2
f(x1)−f(x2)=(x2−x1)(x1+x2+4)
f(x1)<f(x2)
25 kwi 11:18
Nieuchwytny: ?
25 kwi 11:18
WueR:
Zatem pokazmy, ze f(x)=−x2−4x jest malejaca na (−2,∞).
Ustalmy dowolne x1,x2 z przedzialu (−2,∞) ale takie, ze x1<x2
Teza: f(x1)>f(x2) [rownowaznie po odjeciu f(x2) stronami mamy: f(x1)−f(x2)>0]
Wtedy f(x1) = −x12−4x1, f(x2)=−x22−4x2 i mamy:
f(x1)−f(x2) = −x12−4x1 − [−x22−4x2] = −x12−4x1+x22+4x2 = x22−x12+4x2−4x1 =
=(x2−x1)(x2+x1)+4(x2−x1) = (x2−x1)(x2+x1+4)
Zauwazmy, ze jesli x1<x2, to naturalnie x2−x1>0, oraz jesli oba argumenty sa z wczesniej
wspomnianego przedzialu, to rowniez x2+x1+4>0, zatem powyzszy iloczyn jest wiekszy od zera.
Z dowolnosci wyboru wnioskujemy, ze jest tak dla dowolnych x1,x2 z rozwazanego przedzialu,
tzn. (−2,∞)
25 kwi 11:21
WueR: Mozna tak zapisac, ale potrzebne sa komentarze. Jak wstawisz ciag znaczkow to niekoniecznie
ktos bedzie wiedzial, o co Ci chodzi. No i na sprawdzianach czy kolokwiach konieczne sa
oczywiscie przeksztalcenia.
25 kwi 11:22
Nieuchwytny: Dziękuję bardzo za wytłumaczenie.
25 kwi 11:31
WueR:

Aha, a ja dalej nie zauwazylem bledu w poscie z godziny 11:18.
Jezeli pokazujemy, ze funkcja jest malejaca, to ma byc: x
1<x
2⇒f(x
1)>f(x
2)
Tzn wartosc dla argumentu mniejszego (tutaj x
1) jest wieksza od tej dla argumentu wiekszego
(x
2)
.
25 kwi 11:45