pochodna
Uri: Witam
Mamy takie przykłady:
| | ⎧ | 2x + 8 dla x∊(−∞, −1) | |
| a) f(x) = | ⎨ | | ; x0 = −1;
|
| | ⎩ | x2 − 4x dla x∊<−1, +∞) | |
| | ⎧ | x − 3 dla x∊(−∞, 3> | |
| b) f(x) = | ⎨ | | ; x0 = 3;
|
| | ⎩ | −x + 3 dla x∊(3, +∞) | |
W pierwszym przypadku funkcja nie jest ciągła wobec tego nie jest różniczkowalna w punkcie x
0.
W drugim przypadku Funkcja jest ciągła i nie jest różniczkowalna w punkcie x
0 bo pochodne
jednostronne są różne.
Moje pytanie:
Czy trzeba sprawdzać warunek ciągłości funkcji? Wydaje mi się, że jeżeli policzę pochodne
jednostronne i będą równe to funkcja będzie różniczkowalna w pewnym punkcie x
0.
25 kwi 09:48
WueR:
Jezeli pochodne jednostronne w punkcie x sa rowne, to funkcja jest rozniczkowalna w x. Jezeli
funkcja jest rozniczkowalna w x, to jest w tym punkcie ciagla.
25 kwi 11:49
PW:

Pochodne lewo− i prawostronna są równe, a kurde, funkcja jest nieciągła! (proszę wybaczyć
niedokładność rysunku, chyba wiadomo o co idzie).
25 kwi 15:39
PW: Post Scriptum. Ten rysunek to prowokacja spowodowana pytaniem Uri "czy trzeba sprawdzać
ciągłość" (wyczuwam, że nie do końca rozumie pojęcie pochodnej jednostronnej). Ciekawe, czy
ktoś wyjaśni, co w rysunku i komentarzu z 15:39 jest "nie tak".
25 kwi 16:10
pomocnik: A dlaczego pochodne lewo− i prawostronna są równe?
25 kwi 16:18
PW: Kontynuując prowokację odpowiem
− to jasne, przecież pochodna to tangens kąta nachylenia stycznej do wykresu (starałem się
narysować dwie proste nachylone pod tym samym kątem).
25 kwi 16:49
pomocnik: Więc podłapuję, pochodna (w punkcie) to tg, ale czy pochodna jednostronna też?
25 kwi 16:51
PW: Też, tyle że skradamy się punktami w dziedzinie z jednej strony punktu x0 (w definicji
pochodnej w punkcie x0 takiego ograniczenia nie ma).
Klasyczny przykład to
f(x) = |x|
− pochodne lewo− i prawostronna w x0 = 0 istnieją, ale są różne, lewostronna jest równa −1, a
prawostronna jest równa 1.
Co jest "oszukane" w rysunku i komentarzu z 15:39?
25 kwi 16:58
pomocnik: W rysunku problem polega na tym, że nie wiadomo, jaka jest wartość funkcji w 0. A z tymi tg i
pochodnymi jednostronnymi, to chyba trochę naciągane.
25 kwi 17:04
Uri: Odnośnie rysunku PW pochodne są jednostronne, czyli są również ciągłe jednostronnie, ale trzeba
jeszcze policzyć wartość dla argumentu xo i sprawdzić czy jest równa z granicami ciągłości. O
to chodziło?
25 kwi 22:36
pomocnik: W tym sęk, że co najmniej jedna z pochodnych jednostronnych nie będzie istnieć.
25 kwi 23:09
PW: Tak,
pomocnik ma rację. Nie zaznaczyłem "kółka pełnego" i "kółka pustego", więc nie
wiadomo, czy lewo−, czy prawostronna w zerze nie będzie istnieć, ale jedna z nich nie
istnieje.
Załóżmy, że f(5) = ax+5 dla x≤0 oraz f(x) = ax−3 dla x>0 oraz h>0.
Iloraz różnicowy dla pochodnej lewostronnej w zerze ma postać
| | a•(0−h)+5 − (a•0+5) | | −ah | |
|
| = |
| = a, |
| | −h | | −h | |
tak więc pochodna lewostronna w zerze jest równa a.
Iloraz różnicowy dla pochodnej prawostronnej w zerze ma postać
| | a(0+h)−3 − (a•0+5) | | ah−8 | | 8 | |
|
| = |
| = a − |
| , |
| | h | | h | | h | |
a takie coś przy h→0 nie ma skończonej granicy.
Przykład pouczający, ale Uri powinien wnioskować poczynając od twierdzenia
− Jeżeli funkcja ma pochodną w punkcie x
0, to jest w tym punkcie ciągła,
czyli to samo przez kontrapozycję:
− Jeżeli funkcja nie jest ciągła w punkcie x
0, to nie ma w tym punkcie pochodnej.
Natomiast gdy jest ciągła i pochodne jednostronne (istnieją i) są równe, to oczywiście pochodna
istnieje.
26 kwi 14:53
pomocnik: Modyfikując przykład PW
f(x) = ax+5 dla x<0, f(x) = ax−3 dla x>0 i f(0)=0
mamy przykład na to, że obie pochodne jednostronne nie istnieją (oczywiście w 0).
26 kwi 16:54