PROŚBA
Matejko: Mogę prosić o zbiór zadań z trygonometrii, ale tylko z wyznaczania zbioru wartości jakiejś
funkcji bo chciałbym się tego nauczyć bo jeszcze nie umiem.
25 kwi 07:21
Matejko: ?
25 kwi 09:00
5-latek: Czesc . Tez tego szukalem zeby bylo z rozwiazaniami . Niestety nie znalazlem .
takze musisz szukac w wyszkiwarce lub na innych forach .
25 kwi 10:13
zawodus: 5−latek czas napisać własną książkę
25 kwi 10:18
5-latek: Chcialbym

Ale ja jestem tylko biednym Technikiem Mechanizacji Rolnictwa
25 kwi 10:40
52: a)y= −sin
2x+4sinx+12
b)y=cos
22x−cos2x−2
Odp.
a)<7,15>
25 kwi 10:48
Matejko: o 52. super moge prosić o więcej przykładów?
25 kwi 16:48
52: c) y=tg
3x−tg
2x+tgx−1
Odp.
c)R
26 kwi 09:11
Domel: Witam wszystkich
5−latek a jakież to województwo kształciło technika mech−rol

− jeszcze się okaże, że
my po jednej szkole
26 kwi 09:38
Matejko: jak zrobić a) np?
26 kwi 19:37
5-latek: Czesc
Domel Grodków woj. oplskie
26 kwi 19:40
Matejko: mogę o wyjaśnienie a) poprosić?
27 kwi 12:12
52: Niech sin x = t gdzie t∊<−1,1>
t=−t
2+4t+12
| | b | | 4 | | 4 | |
tw=− |
| =− |
| = |
| =2 ∉<−1,1> |
| | 2a | | 2*(−1) | | 2 | |
Wierzchołek funkcji nie należy do wcześniej ustalonego warunku.
Szukamy największej i najmniejszej wartości funkcji dla t∊<−1,1>
Wiemy że największa i najmniejsza wartość funkcji znajduje się na końcach naszego warunku
t∊<−1,1>
f(1)=−1+4+12=15
f(−1)=−1−4+12=7
ZWf : y∊<7,15>
27 kwi 12:34
Domel: No a tu − Gronowo − kuj−pom
27 kwi 12:48
5-latek: WItam

To prawie cala Polska wszserz

A ktory rocznik bo ja 1973−1978
27 kwi 12:51
Domel: A mój − szlachetny 82 − 87
27 kwi 16:29
Matejko: a jak rozwiązać b)?
28 kwi 11:47
Matejko: tak samo d dlaczego wierzchołek nie jest najmniejszą wartością nie rozumiem
28 kwi 11:50
Domel:
b)y=cos
22x−cos2x−2
I fikołek

cos2x = t ∧ t∊<−1; 1>
t
2 − t − 2 = 0
ekstremum (u nas minimum) funkcji:
| | −b | | 1 | |
tW = |
| = |
| −> ymin = tW2 − tW − 2 |
| | 2a | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ymin = |
| − |
| − 2 = −2 |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
a maximum dla t∊<−1; 1>
y(−1) = 1 + 1 − 2 = 0
y(1) = 1 − 1 − 2 = −2
y
1 jest max w przedziale <−1; 1>
więc
30 kwi 11:49
Domel:

Jeszcze odnośnie zad. b − t
W mieści się w dziedzinie <−1; 1> dlatego mamy punkt minimum
i znowu:
cosx = t ∧ t∊<−1; 1>
| | 1 | |
y = |
| −. mianownik musi być ≠ 0 |
| | t2 − 2t − 8 | |
t
2 − 2t − 8 = 0 => Δ = 4 + 32 = 36 =>
√Δ = 6
Oba pierwiastki nie należą do przedziału <−1; 1> dlatego w tym przedziale mianownik nie będzie
równy 0 − oba pierwiastki są jednocześnie asymptotami dla których y→±oo
Ekstremum (min) funkcji y
2 = t
2 − 2t − 8
| | −b | | 2 | |
tW = |
| = |
| = 1 − należy do dziedziny |
| | 2a | | 2 | |
| | 1 | |
Więc dla t∊<−1; 1> i dla y= |
| => tW = tmax |
| | y2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ymax = |
| = |
| = − |
| |
| | tW2 − 2tW − 8 | | 1 − 2 − 8 | | 9 | |
i szukamy min na drugim końcu przedziału
no więc:
30 kwi 12:22