funkcje
anonim: Dane są funkcje określone wzorami: f(x)=(x−2)|x+1|, g(x)=log3(1−x).
a) Rozwiąż równanie g(x2)−g(3x)=0
b) Naszkicuj wykres funkcji y=f(x) i rozwiąż nierówność f(x)≤4
c) Rozwiąż nierówność f(x)*g(x)≥0
25 kwi 00:31
Anal Iza: No i w czym problem?
25 kwi 00:36
anonim: w a) podstawić x2 i 3x pod x?
25 kwi 00:37
anonim: zacząłbym od log3(1−x2)−log3(1−3x)=log31 i dalej 1−x2−1−3x=1 i rozwiązać
dobrze myślę?
25 kwi 00:43
Anal Iza: g(x)=log3(1−x)
g(x2) = log3(1−x)2
25 kwi 01:00
anonim: | | −1−√5 | | −1+√5 | |
x1= |
| i x2= |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 01:17
J:
anonim dobrze zaczął ... ale źle skończył.
1) Załozenia: 1 − x
2 > 0 i 1 − 3x > 0
| | 1−x2 | |
log3(1−x2) − log3(1−3x) = log31 ⇔ log3 |
| = log31 ⇔ 1 − x2 − 1 + 3x = 0
|
| | 1−3x | |
⇔ x(3 − x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 3 i ostatecznie wobec założeń: x = 0
25 kwi 09:14