matma
kyrtap : >>ROBIMY COŚ DZISIAJ <<< ?
25 kwi 00:16
Piotr:
ogladamy film i pijemy
25 kwi 00:19
kyrtap : Po 9 maja to zacznę robić
25 kwi 00:20
Piotr:
zauwazylem, ze późną porą zabierasz sie za nauke
25 kwi 00:21
kyrtap : inaczej nie umiem
25 kwi 00:21
Piotr:
ojj a matury sa rano
25 kwi 00:22
kyrtap : późno wracałem autobusem do domu zawsze ze szkoły więc przyzwyczaiłem się nocami uczyć
25 kwi 00:23
Piotr:
aha
25 kwi 00:23
kyrtap : no wiem że rano jakoś ten dzień przeżyje
25 kwi 00:24
kyrtap : jakieś ciekawe zadanko może Piotrze ?
25 kwi 00:28
Piotr:
oj nie mam żadnych. nie śledze dokladnie na jakim jestes poziomie. spodobalo mi sie jedno
zadanie, ktore bylo na forum z f. kwadratowej ale nie chce sie wyglupic
25 kwi 00:30
kyrtap : czemu?
25 kwi 00:32
Piotr:
co czemu ? no moze sie okazac, ze to banal dla Ciebie
25 kwi 00:33
kyrtap : nie ma dla mnie banalnych zadań do każdego podchodzę z respectem
25 kwi 00:35
Piotr:
Z okna latarni morskiej rzucono do góry kamień. Wysokość, na jakiej znajduje się kamień
względem ziemi, mierzoną w metrach opisuje funkcja f(x)=50+15x−5x
2, gdzie x oznacza czas w
sekundach.
a) Na jakiej wysokości nad ziemią znajduje się kamień po upływie 3,5s od momentu rzucenia ?
b) określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji f.
c) Na jakiej wysokości znajduje się okno latarni morskiej ?
tylko nie szukaj na forum bo to mija sie z celem
25 kwi 00:38
kyrtap : wiem przecież
25 kwi 00:39
5-latek: No to masz takie
Majac dane dlugosc r promienia okregu wpisanego w trojka ABC oraz obwod 2p tego trojkata
oblicz pole trojkata ABC . Latwe i przyjemne . Wyprowadzisz sobie przydatny wzorek
25 kwi 00:40
kyrtap : 41,25 w podpunkcie a?
25 kwi 00:43
Piotr:
tak
25 kwi 00:44
kyrtap : D = <0 , ∞) ?
25 kwi 00:50
razor: czyli kamień nigdy nie spadnie?
25 kwi 00:51
Piotr:
źle
a jednak nie taki banal
25 kwi 00:52
qu: Pole będzie P=rp ?
25 kwi 00:52
kyrtap : daj chwilę się zastanowić, kurde .....
25 kwi 00:53
Piotr:
mysl, mysl
25 kwi 00:54
kyrtap : <0, 5>?
25 kwi 00:56
Piotr:
tak
25 kwi 00:57
kyrtap : jednak trochę fizyki mi się przydało przypomniał mi się rzut ukośny
25 kwi 00:57
Piotr:
ja tam nie widze tu zadnej fizyki

matematyka i logiczne myslenie. dlatego spodobalo mi sie
to zadanie
25 kwi 00:59
kyrtap : czekaj nie skończyłem jeszcze
25 kwi 01:00
Piotr:
czekam, czekam
25 kwi 01:01
kyrtap : ZW = <0 , 61,25> ?
25 kwi 01:02
Piotr:
25 kwi 01:03
kyrtap : na wys. 50 m ?
25 kwi 01:04
pie: Pomógłby ktoś z planimetrią na dole?

d) Jaką prędkość osiągnie kamień na chwilę przed zderzeniem z ziemią?
25 kwi 01:04
Piotr:
no i tez dobrze

zadanko zaliczone
25 kwi 01:05
kyrtap : luzik w sam raz na maturę podstawową nie?
25 kwi 01:06
kyrtap : 5− latek zaczynam twoje robić
25 kwi 01:06
Piotr:
szczerze to ja tam nie wiem

spodobalo mi sie bo takie nietypowe i wymagalo pomyslunku
25 kwi 01:07
kyrtap : nom ja to też palnąłem głupotę z tą Dziedziną to jak się bez zastanowienia pisze
25 kwi 01:08
razor: To masz ode mnie jak skończysz

Punkt W jest środkiem okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Prosta przechodząca przez punkty A i W
przecina okrąg opisany na trójkącie ABC w punkcie D. Wykaż, że trójkąt BDW jest równoramienny
25 kwi 01:15
kyrtap : a,b,c − dł. boków trójkąta ABC
a + b + c = 2p /:2
P
ABC = r*p
25 kwi 01:17
razor: Wydaje mi się, że nie o to chodziło w tym zadaniu

skąd wiesz, że r = {P}{p}? To jest w
tablicach, ale twoim zadaniem jest to udowodnić
25 kwi 01:18
kyrtap : No właśnie teraz patrzę
25 kwi 01:19
kyrtap : Zaraz to udowodnię dajcie chwilę
25 kwi 01:19
kyrtap : wiesz jak się już robi tyle zadań to te wzorki same wchodzą
25 kwi 01:20
5-latek:

Ja juz ide spac
Ale masz jeszce jedno do zabawy
Wiedzac ze M jest srodkiem boku BC w trojkacie ABC orz ze wypukly kąt MAB jest przystajacy do
kąta C w trojkacie ABC oraz majac dane AB oblicz BC.
Dobranoc
25 kwi 01:21
kyrtap : Napiszę tutaj więc jak będziesz jutro spr?
25 kwi 01:23
kyrtap : ej ja mogę podzielić ten trójkąt na trzy trókąty czy niekoniecznie ?
25 kwi 01:29
kyrtap : chyba już wiem
25 kwi 01:30
Marcin: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H=8 i krawędzi podstawy a=12, przez
krawędź podstawy i środki rozłącznych z nią krawędzi bocznych poprowadzono płaszczyznę,
wykonaj rysunek i oblicz pole przekroju.
Może nie robiłeś

Ja idę spać, bo rano wstaje (zakończenie roku!) siema
25 kwi 01:31
kyrtap :

Dane : L = 2p , r
Szukane : PΔ
ABC
L= a + b + c
2p = a + b + c
PΔ
ABC = PΔ
AOC +PΔ
AOB + PΔ
BOC
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC = |
| br + |
| cr + |
| ar |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔABC = |
| r(a+b+c) = |
| r 2p = rp |
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 01:39
kyrtap : następne ( Marcin też mam zakończenie)
25 kwi 01:40
kyrtap : razor jak coś pisz coś tam będzie mi raźniej rozwiązywać zadania
25 kwi 01:41
Marcin: Ale ja po zakończeniu mam jeszcze pożegnanie

Nie mogę być niewyspany
25 kwi 01:42
kyrtap : ja też mam

więc może jutro mnie nie być na forum
25 kwi 01:44
Marcin: Mnie na pewno nie będzie
25 kwi 01:48
kyrtap : Szkoda mi opuszczać szkoły
25 kwi 01:49
Marcin: W jakim sensie?

Chyba nie jest Ci szkoda, że już nie będzie lekcji j.polskiego, nie?
25 kwi 01:53
kyrtap : będę tęsknił za ludźmi
25 kwi 01:58
Marcin: Kontakt pewnie zostanie, ale to już nie będzie w sumie to samo, racja.
25 kwi 01:59
kyrtap : nom masz rację
25 kwi 02:02
kyrtap : no ale nowi ludzi też będą jak pójdziemy na studia
25 kwi 02:02
Marcin: Pewnie, ciekawe tylko jacy
25 kwi 02:06
kyrtap : Też jestem ciekaw
25 kwi 02:12
kyrtap :
25 kwi 02:17
Marcin: No ten trójkąt musi być równoramienny

przecież to są promienie
25 kwi 02:20
kyrtap : nie kumam trochę
25 kwi 02:24
Marcin: Chociaż.. skąd wiadomo, ze te okręgi mają ten sam środek?
25 kwi 02:25
kyrtap : no właśnie
25 kwi 02:26
25 kwi 02:29
kyrtap :
25 kwi 02:31
kyrtap : problemowe to zadanko
25 kwi 02:31
Marcin:
25 kwi 02:32
kyrtap :

To coś daje?
25 kwi 02:36
razor: wskazówka: |∡ACB| = |∡ADB| (dlaczego?)
25 kwi 02:36
razor: uprzedziłeś mnie
25 kwi 02:37
kyrtap : Po głębszej analizie to stwierdziłem , są to kąty oparte na tym samym łuku
25 kwi 02:38
kyrtap : czyli będę musiał jeszcze w tym trójkącie znaleźć jeden kąt taki sam jak alfa?
25 kwi 02:39
razor: nie
25 kwi 02:40
kyrtap : nie? hm....
25 kwi 02:41
kyrtap : kurde razor dasz czas do jutra po południu ?
25 kwi 02:48
kyrtap : dzisiaj chyba nic nie wymyślę
25 kwi 02:48
razor: spoko chociaż nie wiem czy jutro na forum będę w ogóle
25 kwi 02:49
kyrtap : bo dzisiaj jakiś już jestem niemrawy
25 kwi 02:49
kyrtap : 5 latka prostsze dlatego podam rozwiązanie
25 kwi 02:51
kyrtap : w zasadzie się pomyliłem

jednak nie aż tak
25 kwi 02:52
kyrtap : Dobra spadam jutro posiedzę nad tymi zadaniami jak wrócę w ogóle ze szkoły tak wcześnie.
25 kwi 02:56
kyrtap : Miłej nocy życzę
25 kwi 02:57