Ekstrema lokalne
Anal Iza: ICSP zajrzyj jak mozesz.
Chodzi mi o wyznaczanie ekstremow lokalnych w funkcjach z wartoscia bezwzgledna.
Wezmy, np:
f(x)=|x2−1|
To powinienem rozpisac z definicji wart. bezwzglednej i liczyc 2 pochodne czy jak?
24 kwi 23:20
ICSP: Rozpisz przedziałami.
24 kwi 23:24
Trivial:

Swoją drogą takie zadanie robi się rysując wykres w pamięci.
Minima lokalne: x = −1, x = 1
Maksimum lokalne: x = 0.
24 kwi 23:25
P@weł:

Ja na chłopski rozum bym to zrobił tak:
x
2 − 1
Δ= 4
√Δ=2
x
1=−1 x
2=1
rysujemy parabole z ramionami do góry , to co ponizej osi x odbijamy nad poniewaz wartosc
bezwzgledna zmienia wartosci ujemne na dodatnie
24 kwi 23:26
Anal Iza:
f(x) = x2 − 1, dla x∊(−∞;−1)∪(1;∞)
f(x) = −x2+1, dla x∊(−1;1)
I teraz kolejny problem bo pochodne zeruja sie tylko w zerze, a w odpowiedziach mam podane
minima w f(−1) i f(1).
24 kwi 23:29
Trivial: Do istnienia ekstremum nie jest wymagane istnienie pochodnej.
24 kwi 23:30
Anal Iza: Trivial jak ten wykres wyglada i jak narysowac to wiem, ale nie zawsze sa takie latwe funkcje
pod modulem(albo cala funkcja jest bardziej skomplikowana). Chce sie nauczyc ogolnego schematu
postepowania
24 kwi 23:30
Anal Iza: Czyli musze po prostu dodatkowo sprawdzic punkty ktore 'wyrzucilem' przy rozpisywaniu modulu?
24 kwi 23:34
Trivial:
Musisz do swojego zbioru kandydatów dołożyć punkty −1, 1. Funkcja f jest ciągła, a zatem jeśli
pochodna zmienia znak przy przechodzeniu przez te punkty to jest tam ekstremum. Zauważ, że
istnienie pochodnej w punkcie nie jest wymagane.
24 kwi 23:34
Anal Iza: Ok, czyli jeszcze wypadalo by sprawdzic ciaglosc w tych punktach?
24 kwi 23:36
Trivial: Wystarczy zauważyć, że f jest ciągła w R.
24 kwi 23:45