matematykaszkolna.pl
Ekstrema lokalne Anal Iza: ICSP zajrzyj jak mozesz. Chodzi mi o wyznaczanie ekstremow lokalnych w funkcjach z wartoscia bezwzgledna. Wezmy, np: f(x)=|x2−1| To powinienem rozpisac z definicji wart. bezwzglednej i liczyc 2 pochodne czy jak?
24 kwi 23:20
ICSP: Rozpisz przedziałami.
24 kwi 23:24
Trivial: rysunek Swoją drogą takie zadanie robi się rysując wykres w pamięci. Minima lokalne: x = −1, x = 1 Maksimum lokalne: x = 0.
24 kwi 23:25
P@weł: rysunekJa na chłopski rozum bym to zrobił tak: x2 − 1 Δ= 4 Δ=2 x1=−1 x2=1 rysujemy parabole z ramionami do góry , to co ponizej osi x odbijamy nad poniewaz wartosc bezwzgledna zmienia wartosci ujemne na dodatnie
24 kwi 23:26
Anal Iza: f(x) = x2 − 1, dla x∊(−;−1)∪(1;) f(x) = −x2+1, dla x∊(−1;1) I teraz kolejny problem bo pochodne zeruja sie tylko w zerze, a w odpowiedziach mam podane minima w f(−1) i f(1).
24 kwi 23:29
Trivial: Do istnienia ekstremum nie jest wymagane istnienie pochodnej.
24 kwi 23:30
Anal Iza: Trivial jak ten wykres wyglada i jak narysowac to wiem, ale nie zawsze sa takie latwe funkcje pod modulem(albo cala funkcja jest bardziej skomplikowana). Chce sie nauczyc ogolnego schematu postepowania
24 kwi 23:30
Anal Iza: Czyli musze po prostu dodatkowo sprawdzic punkty ktore 'wyrzucilem' przy rozpisywaniu modulu?
24 kwi 23:34
Trivial: Musisz do swojego zbioru kandydatów dołożyć punkty −1, 1. Funkcja f jest ciągła, a zatem jeśli pochodna zmienia znak przy przechodzeniu przez te punkty to jest tam ekstremum. Zauważ, że istnienie pochodnej w punkcie nie jest wymagane.
24 kwi 23:34
Anal Iza: Ok, czyli jeszcze wypadalo by sprawdzic ciaglosc w tych punktach?
24 kwi 23:36
Trivial: Wystarczy zauważyć, że f jest ciągła w R. emotka
24 kwi 23:45