wielomiany
Carla: Pierwiastkami wielomianu w o współczynnikach całkowitych są liczby: −3, −2 i −1. Wykaż, że dla
dowolnej liczby naturalnej n liczba w(n) jest podzielna przez 6.
Doszłam do czegoś takiego w(x)= a(x3 + 6x2 +11x + 6)
24 kwi 23:13
Saizou : a kto powiedział że ten wielomian jest stopnia 3
24 kwi 23:16
Carla: Zasugerowałam się pierwiastkami
24 kwi 23:19
Carla: up
25 kwi 00:07
Mila:
W(x)=Q(x)*(x+3)*(x+2)*(x+1)
W(n)=Q(n)*(n+3)*(n+2)*(n+1)
Q(n)∊C z założenia
(n+3)*(n+2)*(n+1)− iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, iloczyn ten jest podzielny przez
6⇔
W(n) dzieli się przez 6.
25 kwi 00:09
ICSP: w(x) = Q(x) * (x+1)(x+2)(x+3)
25 kwi 00:10